T-Center Addiction Treatment Facility

Silling Associates was approached to develop a schematic proposal for a new substance abuse treatment center in West Virginia that would address the process of healing and eventual freedom from addiction. The vision is cast through a strong desire to make this place very special to and about West Virginia.

The process of recovery rests at the transition between acceptance and freedom, and the architecture captures this process in an abstraction of site and building. A private procession into a very sheltered place marks the individual’s transition from substance abuse to freedom. An entry bridge into the Recovery Center mirrors the individual’s decision to enter into the process of recovery. The building is comprised of a core structure of public program and two private housing wings embracing an open garden.

The public building is organized around a double height entry hall. Along the main entry are open workstations and offices to the left and a multipurpose dining hall and meeting space to the right. Clerestory windows wrap around the building to fill the spaces with natural light. The character of the dining hall/meeting space is to be seen as one of the greatest moments of healing. The ritual of coming together in a collective body lies at the center of the recovery process. An Articulated wood structure, natural light, and an expansive view down the valley aim to encourage a humble and sacred mindset within the recovering addict. At the center of the project rests a garden courtyard. The natural light, fresh air, and rhythmic movement around the courtyard encourage a meditative and reflective mentality in the individual as they go through the process of recovery. Native flowers and rustic character reflect the desire to make this place very special to and about West Virginia.

The collective gathering together of addicts is crucial to the success of the recovery process, and the architecture aims to encourage the addict-to-addict relationship. This collective healing process is reinforced in the housing wing day room. Similar to the character of the dining hall, light, texture, and an expansive view encourage the recovering individual to cherish their relationships with fellow addicts. The housing units aim to transform the typical bedroom and hallway into something much greater. Each bedroom is designed similar to the character of a housing street. A “front porch” opens onto an interior “street” in which spaces push out into the landscape and encourage the one-on-one relationship of one addict to another. A private “back porch” is given the most sacred view of the landscape and encourages the moment in which self-reflection is at its greatest. The two-story housing wings allow a process of intake where newer enrollees can be watched more closely and can graduate into more remote and private rooms during the course of treatment. Separation of floors also lends itself to greater segregation from really struggling addicts from more common functional alcoholics or substance abusers.

Client

T-Center Addiction Treatment Facility

Location

Charleston, WV

Size

35,000 sf

Scope

New Construction

Category

Healthcare