James C. Wilson Student Union

Critical goals of the James C. Wilson Student Union Additions and Alterations project were to present an appropriate front porch to the dominant commuter segment of the student body, enhance the connection to the formal campus center from the parking zones, and create many opportunities for student activities and services within the facility, yielding a truly diverse yet cooperative organization of functional spaces and improving the ability of the University to serve the modern student. In providing a broader spectrum of spaces and services, the Student Union aspired to again become the center for social activity and anchor West Virginia State’s provision for a rich college experience.

The design solution includes three key additions to the structure: a two-story entrance element that addresses the formal campus lawn and pedestrian plaza, a one-story entrance element that addresses the commuter parking area and reorients service deliveries at the loading dock, and a two-story circulation element that provides accessible vertical connection between the basement and main floor levels. Additionally, extensive interior demolition and renovations carve a dynamic street-space through the facility, connecting the commuter students to the campus center, facilitating multiple events of activity and services, and creating an informed path.

Recognition

2006 AIAWV Merit Award for Achievement in Architecture

Client

West Virginia State University

Location

Institute, WV

Size

46,000 gsf

Scope

Additions, Renovations

Category

Education, Healthcare